Gratis verzending vanaf 50 euro
Persoonlijk advies
Unieke selectie producten
0
0
Review Logo4.8/5 @ Trustpilot

Door Veronique Demeyere, 28 april 2022

De buxusmot: wat is het en hoe te bestrijden?

Wat?

De buxusmot is een vier centimeter grote nachtvlinder die haar eitjes legt onder het blad van buxusplanten. Eens die eitjes volgroeide rupsen zijn, kan je ze herkennen aan hun viercentimeter lange lichaam. Typische kenmerken van de rups zijn de zwarte kop en de lichte zwarte lengtestrepen met zwarte stippen op het lichaam.

Buxusmot (rups)

Tijdens de periode april/mei tot september zijn er wel drie generaties buxusmotten mogelijk! Overwinteren gebeurt als (kleine) rups. Deze worden bij de eerste warme temperaturen terug actief. 

Hoe komt deze hier terecht?

De vervelende buxusmot is in Europa per ongeluk ingevoerd met buxusplanten vanuit het verre Oosten. Na Duitsland in 2006 werd in Vlaanderen het eerste exemplaar aangetroffen in 2010.

Hoe ziet een aangetaste buxus eruit?

Je ziet dode blaadjes, kale takjes en spinsels. Als je dieper in de buxus gaat kijken, dan tref je meestal de typische rupsen aan!

Schade buxusmot

Hoe te bestrijden?

De rupsen worden best in een zo jong mogelijk stadium aangepakt. Je kan ze bestrijden door de buxussen in te sproeien met een mengsel van twee insecticides:  Edialux For-Insect en Edialux Insecticide 10 ME. Beiden hebben hun specifieke werking:

  • Edialux Insecticide 10 ME (contactmiddel) zorgt ervoor dat alle aanwezige insecten meteen sterven als ze in contact komen met de sproeistof.

  • Edialux For-Insect (systemisch middel) kruipt in de sapstroom van de plant. Op deze manier wordt je plant giftig voor insecten. Deze sproeistof werkt langer na (3 tot 4 weken) en kan ook preventief ingezet worden. 

Na een maand (zeker!) nog eens herhalen met Edialux For-Insect. Als je nog rupsen ziet, meteen terug ingrijpen en sproeien met Edialux Insecticide 10 ME om zo opnieuw de aanwezige rupsen meteen te doden.

Als je nog geen last hebt van de buxusmot, perfect! Mijn boodschap is wel: controleer je buxussen regelmatig. Als je er snel bij bent, dan kan je 'besmetting' van andere buxussen vermijden. Je kan ook preventief sproeien met Edialux For-Insect.

Je kan ook kiezen voor een milieuvriendelijke maar toch efficiënte oplossing. Zo verkopen we ook aaltjes die de larven van de buxusmot binnendringen. De aaltjes zullen de larven binnen de twee tot drie dagen doden. Ze zijn de natuurlijke vijand van de buxusmotlarven. De voordelen? Diervriendelijk, is selectief in het doden van insecten en de aaltjes planten zich ook voort. Zolang er voedsel is, zullen de aaltjes blijven doen waarvoor je ze inzet.

Een andere oplossing zijn de buxusmottenvallen: deze vallen (met feromoon binnenin) hebben een sterke aantrekkingskracht op de mannelijke buxusmotten. Zij worden hierdoor aangetrokken en vallen in de container. Gevolg: er zijn geen bevruchte eitjes meer en dus ook geen nieuwe larven die de buxus kaalvreten! 

Solabiol BUXatrap Buxusmot Monitoringval

 

Laat een reactie achter

Comment form - Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »