Detox voor jouw paard: wat, waarom, hoe en wanneer?

Geschreven door Thomas Nachtergaele

Paard Detox

Detoxificatie of afgekort detox is een populair synoniem voor het ontgiften van het lichaam. Zowel op mentaal als fysiek vlak. Men wil het lichaam zuiveren van alle afvalstoffen, stress en vermoeidheid. Dit doet men door gezonder en vezelrijkere voeding te eten, veel water te drinken, stress te mijden,…

Waarom?

Ik ga van start met deze kerngedachte: paarden zijn atleten, dus rust is essentieel!

Paard atleet

Tijdens het drukke wedstrijdseizoen hebben paarden niet de tijd om écht paard te zijn. De focus ligt in deze periode vooral op training en wedstrijden, wat automatisch stress en vermoeidheid met zich meebrengt. Ook regelmatig transporteren zorgt voor extra stress. Dit alles vergroot dus de kans op mentale overbelasting!

Paard321

Vanzelfsprekend is het wedstrijdseizoen ook erg belastend op fysiek vlak. In de eerste plaats worden de spieren, pezen, gewrichten zwaar op de proef gesteld. Om voldoende energie te hebben tijdens trainingen en wedstrijden, wordt er ook een aangepast rantsoen voorzien. Dit rantsoen van sportvoeding en supplementen bevat meer voedingsstoffen waardoor het verteringsstelsel, de lever en de nieren van paarden overuren draaien. Dit zorgt ervoor dat de darmflora uit balans geraakt, wat ernstige problemen kan veroorzaken zoals koliek, maagzweren, gewichtsverlies,…

Wanneer?

Tijdens een periode ( + - 6 weken) met weinig tot geen trainingen en/of wedstrijden waarin het paard kan rusten.

Hoe?

De twee belangrijkste pijlers zijn: aangepaste voeding en rust.

Qua voeding: hier schakel je over op Cavalor Fiberforce. Dit is een vezelrijke mengeling met extra vetten maar met een laag energiegehalte (laag suiker- en zetmeelgehalte). Voor meer informatie omtrent dit product: klik hier!Cavalor Fiberforce Bovenop deze voeding geef je twee supplementen met elk z’n specifiek doel:

Vitaflor 365 is een poedervormige pre- en probiotica om de darmflora terug in evenwicht te krijgen en de dikke darm optimaal te laten werken. Voor meer informatie omtrent dit product: klik hier!

 Cavalor Vitaflor 365

Hepato Liq is een liquide kruidenmengsel dat de werking van de lever bevordert. Op deze manier helpt het de slechte stoffen af te breken en te verwijderen uit het lichaam. Voor meer informatie omtrent dit product: klik hier!

Cavalor Hepato Liq

Met deze voeding en supplementen kom je tot dit dagelijks detoxrantsoen:

  • 50 liter water
  • Ruwvoeder (hooi, voordroog,…): 2% van het lichaamsgewicht (paard 500 kg -> 10 kg ruwvoeder)
  • 500 gram Cavalor FiberForce per 100 kg lichaamsgewicht (paard 500 kg -> 2,5 kg Fiberforce)
  • 20 gram Cavalor Vitaflor 365 (emmer volledig  leeggeven) 
  • 10 ml Cavalor Hepato Liq (fles volledig leeggeven)

Qua rust: dit hoeft eigenlijk weinig verduidelijking. Doe het een aantal weken rustiger aan met je paard. Vermijd intensieve trainingen, wedstrijden, transport,… Laat je paard ook dagelijks een paar uur in de weide.

Paard in weide

Volgt jouw paard deze detoxkuur, dan krijgt het de kans om volledig te recuperen van het afgelopen sportseizoen en start je ook meteen met een uitstekende voorbereiding op een nieuw, sterk
seizoen met nog meer successen!

PS: dit alles in een leuk filmpje? Bekijk het hier!


Vond je dit artikel interessant?

Vul je e-mailadres in en krijg mijn artikels in je mailbox


Reageer op dit artikel


Wordt niet weergegeven op de website

Categorieën

Recente reacties