Kat in huis! Wat hebben we nodig? En waarom?

Geschreven door Thomas Nachtergaele

Mand of kussen:
Om te starten een interessant weetje: in de eerste vijf levensjaren slaapt een kat gemiddeld 14 uur per dag. Eens ze ouder wordt, stijgt dit gemiddelde naar 18 uur. Kortom: ze brengen een groot deel van de dag al slapend door... dus een warm en zacht rustplekje is een absolute must. En hier kunnen we je zeker bij helpen!

Op zoek naar een leuk mandje, kussen of huisje? We hebben een ruim assortiment samengesteld met het beste en leukste van verschillende merken. We selecteren aan de hand van kwaliteit, stijl en prijs-kwaliteit. Onze selectie kan je terug vinden in onze webshop of op onze huiselijk ingerichte bovenverdieping!

Collectie manden

TIP: zet het mandje op een warme plaats. Ik raad ook aan om de kattenbak minstens een halve meter van de uitrustplaats te verwijderen. Zo loop je geen risico dat je kat niet goed kan slapen en/of weigert te eten.

Drinkbakje:

Het is heel belangrijk dat er op elk moment van de dag vers drinkwater beschikbaar is. Ik wil hierbij ‘vers’ benadrukken. Dagelijks nieuw water is een absolute must! Waarom is water zo belangrijk? Het helpt bij de spijsvertering, zorgt voor een goede werking van de nieren en het houdt je kleine vriend(in) dus topfit!

Kat drinkt water

TIP: Ook al gezien dat jouw kat soms een plas water buiten verkiest boven zijn eigen potje drinkwater? Verklaring: de plas water is vers, koud en door de wind zit er een klein beetje stroming in het water. Katten zijn er verzot op! Wil je dit nabootsen? Dan kan je een waterfontein overwegen! Dit houdt het water ook lekker fris en zorgt voor stroming.

Eetbakje:

Natuurlijk heeft je nieuwe kat ook een eetbakje nodig met korreltjes en een eventuele aanvulling van natvoer. Afhankelijk van het eetgedrag van jouw kat doe je de dagelijkse toegelaten hoeveelheid meteen 's ochtends in zijn bakje of verdeel je het doorheen de dag (als jouw kat erg gulzig is). De dagelijkse hoeveelheid kan je makkelijk terugvinden achteraan de verpakking. Ik raad aan om je hier aan te houden. Die cijfers zijn gebaseerd op wetenschappelijke testen dus betrouwbaar. Zo vermijd je overgewicht en blijft jouw kat fit, wat zorgt voor verhogen van de levensverwachting.

TIP: Wat de juiste voeding betreft voor jouw kat, kom gerust eens langs in onze winkel voor advies. We bespreken dan met jou enkele opties en helpen met het maken van de beste keuze, voor jouw kat en voor jezelf!

Krabpaal: 

Katten hebben de natuurlijke drang om te krabben. Reden nummer één: hun nagels in goede conditie houden. Door te krabben zorgt de kat ervoor dat de bovenste nagel loslaat en plaats maakt voor de daaronder gelegen nieuwe nagel.

Nagels kat

Reden nummer twee: katten krabben om hun territorium af te bakenen. Door luchtjes te verspreiden vanuit de klieren tussen hun voetkussentjes maken ze duidelijk aan soortgenoten dat het hun gebied is. Het is dus belangrijk om krabplaatsen te voorzien. Als je dit niet doet, dan is de kans groot dat ze zetels of muren beschadigen.

Zelf raad ik onze klanten meestal aan om een krabpaal te kiezen waarbij de kat zich languit kan strekken tijdens het krabben. Meerdere krabpalen zijn ook aan te raden: ééntje op elke verdieping.

Kattenbak:

Een toilet voor jouw nieuwe kat is noodzakelijk! Ze zijn er in alle mogelijke vormen en kleuren. Gesloten, extra groot, open, passend in een hoek,...

Kattenbakken

Zelf heb ik de beste ervaring met een gesloten kattenbak: alle geurtjes blijven binnenin, de kattenbak staat mooier en is hygiënischer in huis.

TIP: Ken je het innovatieve systeem van PeeWee al? De specifieke werking ervan kan je op onderstaande afbeelding zien of in dit filmpje. De kattenbakken kan je hier terugvinden op onze webshop of kom even langs in onze winkel voor meer uitleg.

PeeWee systeem

Kattenbakvulling:

Bij een kattenbak hoort ook een vulling. Ook hier hebben we ons assortiment zo gevarieerd en ruim mogelijk gemaakt. We merken dat elke klant en/of kat een eigen voorkeur heeft qua vulling. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor superabsorberende silica, kleine korreltjes met babypoedergeur, klassieke kleikorrels die makkelijk klonteren, pellets,...

Wij kiezen zelf al jaren voor Vadigran Silica. Dit absorbeert supersnel de urine, laat daardoor weinig geurtjes na en is gebruiksvriendelijk verpakt (1 zakje voor 1 kat per maand).

TIP: Makkelijk de kattenbak verversen? Maak dan gebruik van de Vadigran Cat Litter Bags: voor je de vulling in de bak doet, leg je de zak in de bak. Daarna strooi je de vulling erin. Is de vulling aan vervanging toe? Je haalt de plastic zak eruit en klaar!

Speelgoed:

Bij de start van het artikel haalde ik aan dat katten gemiddeld 14 tot 18 uur slapen. De overige uren hebben ze dus nood aan wat beweging!

Een kat is van nature een jager. Je kan dit instinct onderhouden en stimuleren door te zorgen voor een leuk speeltje. Extra handig: het houdt je kat fit en gaat verveling tegen! Welke ik aanraad? Er zijn zoveel variaties dat het moeilijk is om een favoriet te kiezen maar de speeltjes van M-Pets zijn voor mij wel toppers. Ze zijn leuk, zien er natuurlijk uit en hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Spelende Castaert

TIP: Sommige speeltjes zijn voorzien van kattenkruid (= catnip) om ze extra interessant te maken. Dit fungeert als een natuurlijke versterker van de stemming. Katten vinden dit geweldig! Jammer genoeg werkt het maar bij 70% van de kattenpopulatie. Ook bij kittens jonger dan 6 maanden werkt het niet. 

Halsbandje: 

Voor een kat is een halsbandje niet echt noodzakelijk maar toch dragen vrij veel katten er één. Gewoon omdat het mooi staat of voor de veiligheid, als de kat veel buiten is. Dan kan je jouw adres in het bandje plaatsen of kiezen voor een reflecterend halsbandje. 

TIP: Wil je met jouw kat gaan wandelen of ergens mee naartoe nemen? Dan kies je het beste voor een harnasje! Dit omvangt het hele lichaam van jouw kat. De focus ligt zo niet enkel op keel en nek maar de drukpunten worden verdeeld over het hele lichaam én je hebt jouw kat beter in de hand.

Transportmandje: 

Om het vervoer naar bijvoorbeeld de dierenarts vlot en veilig te laten verlopen, maak je het beste gebruik van een transportmandje. Zo geef je jouw kat een veilig huisje, wat zorgt voor minder stress tijdens het verplaatsen en zo maak je de kans op ontsnappen heel klein!

TIP: een kartonnen doos is géén optie... :-)

Castaert in doos

 

 


Vond je dit artikel interessant?

Vul je e-mailadres in en krijg mijn artikels in je mailbox


Reacties op dit artikel

Geschreven door leon

Nou gemiddeld 14 uur per dag slapen wil ik ook wel haha. De bengaal van mijn zus slaapt volgens mij bijna 20 uur per dag. Zij hadden om hem wat actiever te krijgen ook de catnip speeeltjes geprobeerd, maar helaas werkte die ook niet bij hem. https://www.dierengemak.nl/katten/


Geschreven door Leon

Wat een fijne tips allemaal. Ik wist niet waar ik aan moest beginnen toen ik net een kat kocht.. maar we hebben inmiddels al drie katten gehad en we zijn dol op ze!


Reageer op dit artikel


Wordt niet weergegeven op de website

Categorieën

Recente reacties