Gratis verzending vanaf 50 euro
Persoonlijk advies
Unieke selectie producten
0
0
Review Logo4.8/5 @ Trustpilot

Door Thomas Nachtergaele, 7 december 2022

Een mand of kussen voor jouw hond: waarom, waar rekening mee houden,...?

Een kussen of mand is essentieel voor een lang, gezond en gelukkig hondenleven. Waarom? We kunnen dit opsplitsen in twee vlakken: mentaal en fysiek. Ik ga van start met het mentale vlak. Net zoals mensen hebben ook honden behoefte aan een eigen, warm en zacht plekje. Zo voelen ze zich thuis en hebben ze een plaatsje waar ze altijd terecht kunnen. Happy dog = healthy dog! 

Op fysiek vlak is het vooral een lange termijn verhaal: veel liggen op een harde of koude ondergrond kan een oorzaak zijn voor gewrichtsproblemen (artrose, moeilijk opstaan,…) op latere leeftijd. Het is dus belangrijk om dit zoveel mogelijk te vermijden! Vandaar: comfortabel mandje en de kans is aanzienlijk kleiner!

Hoe een geschikte hondenmand kiezen en waar moet je op letten? 

Bij het kiezen van een nieuwe mand of kussen, let je meestal in de eerste fase op het uiterlijk. “Vind ik het mooi? Ziet het er leuk uit?”. In verdere fases raad ik je aan om ook rekening te houden met enkele andere kenmerken: 

Vulling

Qua ondersteuning kunnen we de vullingen opsplitsen in twee grote groepen. Het merendeel heeft een vulling die inzakt als de hond erop gaat liggen. Afhankelijk van merk, collectie,… verschilt de materie van de vulling. Bij het aankopen van een kussen of mand raad ik aan om er vooral op te letten dat het kussen goed gevuld is. 

Een andere grote groep zijn de orthopedische kussens. Deze zijn voorzien van een speciale vulling: een memory foam. Deze vulling vormt zich naar de contouren van het lichaam van de hond. Hierdoor worden pijnlijke drukpunten vermeden. We raden dit vooral aan bij honden met gewrichtsproblemen, artrose, oudere honden,… Hoe kan je dit vrij makkelijk herkennen? Deze vulling voelt opvallend harder aan en vormt zich langzaam! Ons assortiment orthopedische kussens kan je hier terugvinden!

Ortopedisch bed uitleg

Wasbaar of niet?

Het overgrote deel van de bestaande manden en kussens zijn wasbaar in de machine, meestal op 30°C. In de meeste gevallen is enkel de hoes wasbaar. De informatie vind je altijd op het etiketje. Er bestaan ook kussens die volledig gewassen kunnen worden, maar eerlijk: dit tast op termijn toch de kwaliteit van de vulling en levensduur aan. 

Grootte

Wij nemen als gouden regel dat de hond languit moet kunnen liggen. 90% van de tijd liggen honden wel opgekruld (heerlijk warm zo!), maar als ze dan toch eens languit willen liggen dan moet dit mogelijk zijn.  Heb je een pup? Kies dan al meteen voor een mand of kussen die geschikt is voor jouw hond als hij/zij volgroeid is! 

Kleur

Natuurlijk kies je de kleur van het kussen of mand op basis van wat je mooi vindt of wat in je interieur past. Eén tip: zorg ervoor dat het contrast tussen de vacht van de hond en het kleur van de mand of kussen niet te groot is. Jouw hond verliest haar en dit valt extra op bij bijvoorbeeld witte haren op een zwart kussen.

Reacties

  • Door Lisa Delanghe, 4 januari 2023

    Super artikel!

Laat een reactie achter

Comment form - Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »