Gratis verzending vanaf 50 euro
Persoonlijk advies
Unieke selectie producten
0
0
Review Logo4.8/5 @ Trustpilot

Door Thomas Nachtergaele, 8 juni 2022

Bloedluizen: wie, wat, waar, wanneer, hoe?

Tijdens warme zomers merken we dat er een toenemende vraag is naar producten om bloedluizen te bestrijden. Daarom leek het mij nuttig om eens wat meer aandacht te besteden aan deze kleine bloedzuigers. Ik bespreek wat de bloedluis precies is, wat het beestje kan aanrichten en hoe je ze kan bestrijden.

Ik spreek in dit artikel enkel over bloedluizen bij kippen omdat we in onze winkel hier de meeste vragen over krijgen. Natuurlijk komen deze kleine bloedzuigers ook bij ander pluimvee voor. Vervang gerust 'kip' door een andere pluimveesoort. De uitleg blijft dezelfde!

Wat is dat nu precies, een bloedluis?

De bloedluis is eigenlijk een mijt van ongeveer een halve tot één milimeter groot die leeft van het bloed dat ze uit kippen zuigt. Het kleine beestje verbergt zich in het kippenhok, kruipt 's nachts via de poten van de kip naar boven, zuigt zich vol en verdwijnt dan weer voor de zon opkomt. Ze komen vooral voor in de warmere periodes van het jaar.

Bloedluizen

Hun favoriete schuilplaatsen zijn vooral de spleten en kieren van het kippenhok, maar ze verstoppen zich ook op de zitstokken en in de legnesten. Hier leggen ze hun eitjes waardoor ze zich razendsnel uitbreiden. Een eitje kan in 7 dagen evolueren tot een volwassen bloedluis.

Wat doet de bloedluis met mijn kip?

De beestjes zorgen voor een vervelende jeuk bij de kippen. Door de bloedarmoede gaat je kip ook duidelijk verzwakken en zal ze uiteindelijk sterven als je niet snel genoeg ingrijpt. Het is eigenlijk de meest pijnlijke en langste lijdensweg voor een kip.

Hoe weet ik dat mijn kip last heeft van bloedluizen?

Omdat bloedluizen vooral 's nachts tevoorschijn komen en zeer klein zijn, kan je ze moeilijk zien met het blote oog. Een bijkomende probleem is dus dat ze overdag niet op de kippen terug te vinden zijn zoals dat bij de gewone luis of vlooi wel het geval is. Je moet dus eigenlijk op de mogelijke symptomenbij dekip letten of een test doen in het kippenhok.

Als je kip onophoudelijk met de snavel in haar verenkleed zit te pikken en te wroeten, dan mag je er al vanuit gaan dat er iets mis is. Je kan de kip eens vastnemen en voelen aan de kippenborst. Als je weinig vlees voelt, dan is ze eigenlijk al vrij ver leeggezogen. Een ander symptoom is dat de kip overal gaat tegen aanleunen. Ze kan dus eigenlijk niet meer op haar eigen pootjes staan omdat ze al zodanig verzwakt is. Dan moet er echt zo snel mogelijk actie ondernomen worden. Dit zijn zowat de laatste fases voor ze sterft. Zieke kip

Je kan ook een test doen in het kippenhok. Neem een handschoen en neem de stok vast waar de kip op slaapt. Als je bloed aan je handschoen ziet, dan mag je 100% zeker zijn dat er bloedluizen in je kippenhok zitten. 

Bestrijding van bloedluizen

Ik heb een kort stappenplan voor je gemaakt over hoe je het best tewerk gaat:

  1. Je haalt alles wat los staat uit het hok. Echt alles!
  2. Verwijder alle mest en maak het hok eerst grondig schoon met warm water, indien mogelijk.
  3. Ontsmet het hele hok met Oropharma Mite-Killer of BIO-KILL. Je kan hiermee makkelijk kieren en spleten behandelen, de plaats waar de luizen zich het liefst schuilhouden. Meer uitleg over dit product vind je hier!
  4. Reinig ook de stokken waarop de kippen 's nachts zitten met Duvo+ Mite Stop of Bio Kill en alle losse onderdelen die je uit het hok hebt gehaald.
  5. Doe weer schaveling, stro, Wood Bedding 6 of Wood Bedding 8 in het hok.
  6. Controleer regelmatig of er bloedluizen op of onder de stokken zitten. Als je nog maar de minste indicatie hebt dat de kleine bloedzuigers terug aanwezig zijn in je kippenhok, herhaal dan dit stappenplan.

Je kan preventief tabakstelen op de bodem van het hok en in de legnesten plaatsen. Bloedluizen houden niet van de geur en blijven er zo ver mogelijk vandaan. Let wel op: dit is geen 100% garantie op een bloedluisvrij kippenhok maar het vermindert de kans toch aanzienlijk.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »