Wat is gezonde hondenvoeding?
Heb je je ooit afgevraagd waarom je extra geld uitgeeft aan hondenvoer van hoge kwaliteit? Je wilt het beste voor je harige vriend, maar is het dat echt waard? Kort en bondig: JA! Je hond voeden met natuurlijke ingrediënten van hoge kwaliteit heeft zoooo-veel voordelen voor de gezondheid en het geluk van je hond op de korte én lange termijn.
'Je bent wat je eet' is een gekend gezegde onder mensen. Trek dit gerust door naar onze honden.
Weet wat je hond eet!
First things first: vooraleer je kan oordelen of een voeding gezond/kwalitatief is, bekijk je een belangrijk onderdeel van de verpakking dat (bij wet) altijd te vinden is: de samenstelling.
Controleer de ingrediëntenlijst!
Je ziet een opsomming van ingrediënten. Maar hoe lees je dit? Wat je als eerste ziet in de opsomming = hoogste gehalte van dit ingrediënt in de voeding. Als je precies weet wat er in de voeding zit, kan je de kwaliteit bepalen.
Een voorbeeld:
De samenstelling is ‘zalm, rijst, dierlijk vet, zalmolie, groene thee’. Zalm is dus het hoofdbestanddeel, gevolgd door rijst. Er zit meer rijst in de voeding dan dierlijk vet. Er zit meer dierlijk vet in de voeding dan zalmolie. En ga zo maar door… Voor ons is dit dus een kwalitatieve voeding want het hoofdbestanddeel is zalm, een makkelijk opneembare dierlijke eiwitbron. Maar wat als de volgorde ‘rijst, dierlijk vet, zalm, zalmolie, groene thee’ is? Dan zal ik deze voeding niet adviseren. Waarom? Het hoofdbestanddeel is rijst, een plantaardige eiwitbron. Over de voordelen van dierlijke eiwitbronnen tegenover plantaardige heb ik het later in deze blogpost.
Goed opneembare eiwitten
Eiwit is essentieel voor de voeding van je hond. Maar niet zomaar elk eiwit is goed. Voor optimale voeding kies je best voor goed opneembare dierlijke eiwitten.
Hoogwaardige dierlijke eiwitten
Ik kan hier nu het verhaaltje ophangen van de hond en zijn voorvader de wolf die enkel vlees at. Maar de hedendaagse hond is al zo ver geëvolueerd dat hij nog maar weinig te maken heeft met de wolf. Om over na te denken: hoe lang zou jouw hond alleen kunnen overleven in de natuur, zonder menselijke hulp? En vergelijk dit met zijn voorvader de wolf? Het antwoord kan je al raden.
Terug naar de feiten: dierlijke eiwitten zoals vlees en vis bevatten alle aminozuren die een hond nodig heeft in de juiste verhouding. Plantaardige eiwitten missen vaak bepaalde aminozuren en zijn moeilijker te verteren voor honden. Daarom beschouwen we vlees en vis als "complete" eiwitten omdat ze alle negen essentiële aminozuren bevatten die honden nodig hebben in hun voeding.
Hoewel plantaardige eiwitten zoals erwten, linzen en rijst niet slecht zijn, missen ze bepaalde aminozuren zoals lysine en methionine die honden nodig hebben. Honden hebben het moeilijker om eiwitten uit planten op te nemen dan uit dierlijke bronnen. Daarom kiezen wij er voor om van dierlijke eiwitten prioriteit nummer 1 te maken en dit meteen het grootste deel van het dieet van je hond te laten uitmaken.
De kracht van de natuur
Omega-3 vetzuren
Zalmolie is een natuurlijke bron van omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor de gezondheid van een hond. Omega-3 bevordert een glanzende vacht, een gezonde huid en mobiliteit van de gewrichten. Ze kunnen zelfs ontstekingen in het lichaam helpen verminderen en de cognitieve functie bij oudere honden verbeteren. Zalmolie voegt essentiële vetzuren toe aan de voeding van je hond in een natuurlijke, biologisch beschikbare vorm.
Elk dierlijke eiwitbron heeft z’n voordeel
We hadden het al eerder over het belang van dierlijke eiwitten. Maar binnen deze theorie is er nog een aspect waar je rekening mee kan houden: welk specifiek voordeel heeft de dierlijke eiwitbron?
Zalm heeft bijvoorbeeld een positieve werking op de vacht en huid. Dus zeer geschikt voor honden die veel haar verliezen, moeilijk ruiven,… ‘Wit vlees’ zoals kalkoen en konijn zijn dan weer extra licht te verteren. Dit kennen we ook bij de mens. Honden die geen kip verdragen en sukkelen met de spijsvertering zijn meer geholpen met een kalkoen-, konijn- of de klassieke lamvariant. Eend is extra smakelijk en bevat dan weer belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, zink en verschillende B-vitaminen. Handig voor moeilijke eters.
Gewichtsmanagement
Eiwitrijke, natuurlijke diëten geven honden een vol en verzadigd gevoel, wat kan helpen bij het afvallen of op gewicht blijven. Mager vlees, groenten, fruit en de juiste koolhydraten leveren duurzame energie en helpen bij de spieropbouw.
Is gezonder altijd duurder?
Is kiezen voor een gezonde voeding altijd duurder? In onze ogen niet maar dat lijkt misschien niet zo objectief als winkelier. En toch! Maak een berekening hoeveel een dagelijkse maaltijd kost. Dit varieert meestal tussen 0,50 en 3,50 euro. Dit is je dagelijkse kost, te verdelen over 2 tot 3 maaltijden. Als mens (en zeker met de hedendaagse supermarktprijzen) geven wij dit bedrag meestal uit aan één van onze drie maaltijden per dag. Om dit dus even in perspectief te plaatsen…
Bijkomend: het risico op dierenartskosten door allerlei ongemakken verlaagt ook aanzienlijk door het geven van een juiste, gezonde voeding. Zowel op de korte als de lange termijn. Medicatie voor gewrichtspijnen of andere ouderdomsklachten kan je naar alle waarschijnlijkheid ook langer uitstellen.
Welke merken raden wij aan en waarom?
Momenteel hebben we drie merken in ons assortiment die we volop aanprijzen. Dibaq Sense, Opti Life en Vigor & Sage. Ze blinken uit in kwaliteit, samenstelling en smakelijkheid!
- Graanvrij (op basis van aardappel)
- Uitgebreide keuze dierlijke eiwitbronnen
- Alle varianten hebben een gewrichtsbeschermingspakket toegevoegd
Ontdek ons assortiment Dibaq Sense op onze webshop.
- Mono-proteïne
- Uitgebreide keuze voor leeftijd, ras,...
- Glutenvrij (op basis van rijst)
Ontdek ons assortiment Opti Life Hond op onze webshop.
- Hoog vlees- of visgehalte
- Graanvrij (op basis van aardappel)
- Mono-proteïne