Hond heeft vachtproblemen: de oorzaken en de oplossingen

Geschreven door Thomas Nachtergaele

Vachtprobleem

Symptomen?
Het makkelijkst waarneembaar en vaakst voorkomend symptoom is extreem veel krabben. In de slechtste gevallen zorgt dit voor kale plekken, open wondjes, roodheid,... Andere waarneembare symptomen zijn likken of bijten aan de poten, veel schudden met de kop, krabben aan de oren of extreem veel verharen/ruien.


Oorzaken?

Vachtproblemen kunnen veel oorzaken hebben. Ik bespreek enkel de twee meest voorkomende en waar wij je bij kunnen helpen: een voedselallergie (of -intolerantie) of parasieten.

Parasieten

Met parasieten bedoelen we vlooien, mijten of teken. Deze insecten zorgen voor irritante jeuk eenmaal ze bijten. Soms kan je dit herkennen wanneer jouw hond plots gericht naar een bepaalde plek bijt op zijn of haar lichaam.

Allergie of intolerantie

Eén van de meest voorkomende oorzaken is een voedselallergie (‘kweekt’ de hond door de jaren heen) of -intolerantie (is er vanaf de geboorte). Dit wil zeggen dat de hond slecht reageert op een bepaald ingrediënt in de voeding met de eerder besproken symptomen als gevolg. 

Zonder wetenschappelijk onderzoek is het moeilijk om specifiek te zeggen welk ingrediënt juist voor moeilijkheden zorgt. Toch hebben we een grafiek uit wetenschappelijke bron waarbij de meest voorkomende boosdoeners gekend zijn. Aan de hand van deze grafiek starten we met een elimineerproces en gaan we zo op zoek naar het ingrediënt die voor problemen zorgt.

Grafiek grote boosdoeners allergie hond

Oplossing

Parasieten:

Als vlooien of mijten de oorzaak zijn, dan heb je een aantal oplossingen. De makkelijkste oplossing lijkt mij de Bio Kill spuitbus of Edialux Pinto Spray. Met beide producten kan je jouw hond makkelijk insprayen. Dek wel goed de ogen en neus af en vergeet zeker ook niet de mand, mat, bench,... in te spuiten! Let op: deze producten zijn niet geschikt voor honden jonger dan 6 maanden. Bio Kill is ook niet geschikt voor honden met een lichaamsgewicht onder de tien kilo.

Producten insecten bestrijden

Een andere oplossing is om jouw hond te wassen met een anti-vlooien shampoo. Voor sommige honden is dit minder praktisch omdat ze niet graag gewassen worden. Maar het is wel heel efficiënt!

TIP: Je kan jouw hond ook preventief behandelen. Hiervoor raad ik Edialux Pinto Spot Dog aan. Een kleine druppelvormige ampulle die je in de nek aanbrengt. Dit zorgt voor een beschermende film over het hele lichaam en beschermt tegen insecten.

Is jouw hond gebeten door een teek? Dan kan je deze zelf verwijderen met een tekentang. Mocht dit toch niet lukken, ga dan zo snel mogelijk naar jouw dierenarts!

Allergie of intolerantie:

Als we een oplossing willen vinden voor een voedselallergie of -intolerantie zonder wetenschappelijk onderzoek, dan moeten we ons enkele vragen stellen tijdens het bekijken van de voedingssamenstelling van de huidige voeding. Wat is de grootste dierlijke eiwitbron? Zijn er gluten (zoals tarwe) aanwezig?

Bij de meeste probleemgevallen is de eiwitbron gevogelte (kip, kalkoen) en zijn er gluten aanwezig in de voeding. Daarom adviseren wij een zalm/lam & rijst variant binnen hetzelfde merk of bieden we meteen een oplossing aan die in 95% van de gevallen aanslaat: Opti Life Adult Skin Care (Mini of Medium/Maxi). Dit is een voeding die gebasseerd is op één dierlijke eiwitbron, namelijk zalm, waarbij de kans op allergie of intolerantie heel laag ligt. Ook bevat deze voeding geen gluten waardoor die kans nóg kleiner wordt.

Opti Life Skin Care

Als we onze klanten en hun hond met dit product niet kunnen helpen (= na twee maand nog steeds geen verandering), dan zijn wij niet verder bevoegd om te helpen. We adviseren dan om eens langs te gaan bij de dierenarts.

Als jouw hond geen symptomen heeft van een allergie, intolerantie of parasieten maar je bent toch niet tevreden over zijn vacht (bv. te dof)? Dan raden wij Velcote of Oropharma Opti Coat aan om hem te helpen verbeteren!


Vond je dit artikel interessant?

Vul je e-mailadres in en krijg mijn artikels in je mailbox


Reageer op dit artikel


Wordt niet weergegeven op de website

Categorieën

Recente reacties