Gratis verzending vanaf 50 euro
Persoonlijk advies
Unieke selectie producten
0
0
Review Logo4.8/5 @ Trustpilot

Door Thomas Nachtergaele, 5 december 2022

Hond heeft vachtproblemen: de oorzaken en de oplossingen

Symptomen?
Het makkelijkst waarneembaar en vaakst voorkomend symptoom is extreem veel krabben. In de slechtste gevallen zorgt dit voor kale plekken, open wondjes, roodheid,... Andere waarneembare symptomen zijn likken of bijten aan de poten, veel schudden met de kop, krabben aan de oren of extreem veel verharen/ruien.

Oorzaken?

Vachtproblemen kunnen veel oorzaken hebben. Ik bespreek enkel de twee meest voorkomende en waar wij je bij kunnen helpen: een voedselallergie (of -intolerantie) of parasieten.

Parasieten

Met parasieten bedoelen we vlooien, mijten of teken. Deze insecten zorgen voor irritante jeuk eenmaal ze bijten. Soms kan je dit herkennen wanneer jouw hond plots gericht naar een bepaalde plek bijt op zijn of haar lichaam.

Allergie of intolerantie

Eén van de meest voorkomende oorzaken is een voedselallergie (‘kweekt’ de hond door de jaren heen) of -intolerantie (is er vanaf de geboorte). Dit wil zeggen dat de hond slecht reageert op een bepaald ingrediënt in de voeding met de eerder besproken symptomen als gevolg. 

Zonder wetenschappelijk onderzoek is het moeilijk om specifiek te zeggen welk ingrediënt juist voor moeilijkheden zorgt. Toch hebben we een grafiek uit wetenschappelijke bron waarbij de meest voorkomende boosdoeners gekend zijn. Aan de hand van deze grafiek starten we met een elimineerproces en gaan we zo op zoek naar het ingrediënt die voor problemen zorgt.

 Oplossing

Parasieten:

Als vlooien of mijten de oorzaak zijn, dan heb je een aantal oplossingen. Shampoos, lotions, spray,... In ons assortiment vind je zeker een geschikte oplossing. Bij de meeste producten moet je de ogen en neus goed afdekken. Wat vaak vergeten wordt en eigenlijk de perfecte schuilplaats is voor die kleine beestjes: de mand, mat, bench,... Vergeet zeker ook deze niet te behandelen.

Is jouw hond gebeten door een teek? Dan kan je deze zelf verwijderen met een tekentang. Mocht dit toch niet lukken, ga dan zo snel mogelijk naar jouw dierenarts!

Voor elk probleem een geschikte oplossing.

Allergie of intolerantie:

Als we een oplossing willen vinden voor een voedselallergie of -intolerantie zonder wetenschappelijk onderzoek, dan moeten we ons enkele vragen stellen tijdens het bekijken van de voedingssamenstelling van de huidige voeding. Wat is de grootste dierlijke eiwitbron? Zijn er gluten (zoals tarwe) aanwezig?

Bij de meeste probleemgevallen is de eiwitbron gevogelte (kip, kalkoen) en zijn er gluten aanwezig in de voeding. Daarom adviseren wij een zalm & rijst of lam & rijst variant binnen hetzelfde merk of bieden we meteen een oplossing aan die in 95% van de gevallen aanslaat: Opti Life Adult Skin Care (Mini of Medium/Maxi). Dit is een voeding die gebaseerd is op één dierlijke eiwitbron, namelijk zalm, waarbij de kans op allergie of intolerantie heel laag ligt. Ook bevat deze voeding geen gluten waardoor die kans nóg kleiner wordt. Een andere, uitstekende variant is Vigor & Sage Lily Root Beauty. Ook op basis van zalm. 100% natuurlijk en in deze brok werd zowel verse als gedroogde vis gecombineerd. De Vigor & Sage voeding is duurder maar kwalitatief is dit top of market.

Opti Life Skin Care

Als we onze klanten en hun hond met dit product niet kunnen helpen (= na twee maand nog steeds geen verandering), dan zijn wij niet verder bevoegd om te helpen. We adviseren dan om eens langs te gaan bij de dierenarts.

Als jouw hond geen symptomen heeft van een allergie, intolerantie of parasieten maar je bent toch niet tevreden over de vacht (bv. te dof)? Dan raden wij Oropharma Opti Coat aan om de vacht te helpen verbeteren! Dit is een 100 % natuurlijk voedingssupplement op basis van essentiële vetzuren. Het voorkomt een droge en schilferige huid en het beperkt het ruien buiten het seizoen. De aanwezige zalmolie met grote hoeveelheden omega-3 en omega-6 bevat essentiële vetzuren voor een gezonde, glanzende huid en vacht. Omega-3 en omega-6 zijn natuurlijke ontstekingsremmers.

Laat een reactie achter

Comment form - Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »