Gratis verzending vanaf 50 euro
Persoonlijk advies
Unieke selectie producten
0
0
Review Logo4.8/5 @ Trustpilot

Door Thomas Nachtergaele, 11 mei 2023

Hond gaat mee in de auto: hoe pak ik dit aan en wat is legaal?

Onze klanten blikken soms al heel enthousiast vooruit: ‘we gaan op reis met de auto en we nemen onze hond(en) mee!’. Maar vaak volgt meteen de vraag: ‘Hoe nemen we onze hond(en) mee in de auto zodat we wettelijk in orde zijn?’.

In dit artikel leg ik uit hoe je een hond veilig en legaal meeneemt in de auto en krijg je nog wat aanvullende tips. Zo ga je veilig en zonder zorgen op reis. Let’s go-o-o-o!

'Volgens het boekje': hoe neem ik mijn hond legaal mee in de auto?

De hond meenemen in de auto kan een schitterende manier zijn om jullie band op te bouwen of versterken. Maar zoals zo vaak gezegd: elke hond is anders (sorry, we vallen in herhaling!) dus voor elke hond is er een gepaste oplossing. Enkele situatieschetsen: de ene hond kan rustig in de bench in de koffer of op de achterbank, de andere zou teveel panikeren. Bij de ene reis is de achterbank leeg en de koffer vol, bij de andere reis is het omgekeerd. De ene hond weegt 5 kilogram, de andere weegt 55 kilogram.

 

Ondanks al deze verschillen is er één gouden regel: neem je de hond mee in de auto?
Dan mag hij/zij de chauffeur nooit kunnen hinderen. Je kan dit alleen maar
100% zeker zijn als ze vastgemaakt zijn of in een reismand/bench zitten.

 

Om de reis makkelijker te maken: zorg ervoor dat uw hond geregistreerd is en neem zijn identiteitsboekje mee. Zorg er ook voor dat hij/zij een halsband of harnas draagt met een medaille/penning (met telefoonnummer!) aan. Bij verloren lopen kan de vinder je makkelijk contacteren. ‘Maar mijn hond loopt nooit weg?!’. Ja oké, zoveel te beter. Maar toch. De kans mag nog zo klein lijken: better safe than sorry. Een luide knal, een ongeluk, een lichtflits,… Het is uiteindelijk allemaal vrij snel gebeurd én meestal op een onbewaakt moment. Het is niet alledaags, akkoord. Maar het risico is er altijd.

Zo, dit zijn wat algemene vuistregels. Controleer voor 100% zekerheid de plaatselijke vervoersvoorschriften voordat je op reis vertrekt!

Hond in auto

 

Hond mee op de achterbank

Interessant weetje: een hond van 35 kilo die door de auto vliegt bij hoge snelheid verandert volgens de wetten van de fysica in een vliegend projectiel van 1000 kilo. Wil je de hond dus meenemen op de achterbank of in de koffer zonder transportkooi? Kies voor een hondenharnas! Het is comfortabel en vangt beter het gewicht op dan een halsband. Een halsband vangt enkel het gewicht op aan de nek. Een harnas doet dat over de hele borststreek. Ga dus voor een sterk harnas!

 

Hond crashtest

 

De keuze van het juiste harnas is dus essentieel wanneer jouw huisdier mee reist in de auto. Zoek een stevig tuig dat crashtesten doorstaat bij hoge snelheden. Veel ‘gewone’ hondenharnassen zijn niet getest om de eenvoudige reden dat ze niet sterk genoeg zijn om te voldoen aan de auto-reis-eisen. Dus veel kanshebbers zijn er niet. Daarom kiezen wij specifiek voor de Trailstone harnassen!

 

Trailstone hond in auto

 

Waarom? Deze harnassen zijn gemaakt van Europese autogordel, kan je toepassen in elke auto en… ze hebben een crashtest tot 72km/h doorstaan. Dit zorgt ervoor dat uw hond toch de nodige bescherming krijgt en zo minder snel door de auto zal worden geslingerd. Het harnas is dus gemaakt van extra stevig materiaal en is door de verstelbaarheid makkelijk aan het specifieke lichaam van hond aan te passen.

Hoe ga je te werk? Je doet de hond het harnas aan en laat hem/haar plaatsnemen op de gewenste locatie in de auto. Dan neem je de autogordel en steek je hem tussen rug en harnas door. Zoals op onderstaande foto! Op deze manier krijgen honden wel nog bewegingsvrijheid als ze rustig bewegen maar bij een plotse crash of stilstand zal de gordel het lichaam tegenhouden. Zoals bij ons, de mens!

Trailstone gordel tussen rug en harnas

 

De hond op de achterbank is een hele leuke manier om samen op pad te gaan. Helaas is er ook één nadeel: de toestand van de achterbank. Ze zal al snel vuil zijn of in het ergste geval zal er wat schade zijn aan de zetelstof of -leer. Gelukkig kan je dit probleem heel makkelijk verhelpen door een bescherming te plaatsen! We hebben er een aantal in ons assortiment. De meeste zijn voorzien van uitsparingen waardoor je de gordel vlot kan vastmaken... En het dus makkelijk te combineren valt met de Trailstone harnassen!

Beschermdeken Achterbank Trixie

De hond in de koffer? Dan kan je het ook hier combineren met een bescherming en Trailstone harnas. Om je hond vast te maken in de koffer, kan je gebruik maken van een Trailstone Security Connector. De connector is ook gemaakt van stevige Europese autogordel en kan vastgemaakt worden met een haak in de koffer. Zo kan je lieve vriend(in) niet onverwachts wegspringen als de koffer opengaat of... blijft hij/zij in de auto bij een ongeval. Door de traumatische gebeurtenis kan de hond weglopen en uit de auto springen. Met als gevolg dat de hond moeilijk vindbaar is. Dit kan dus vermeden worden met de Trailstone Security Connector! Ook voor de koffer hebben we bescherming.

De juiste autobench kiezen

Een tweede oplossing voor een veilige rit is een autobench. Zie het als het eigen, veilige plekje van de hond in de auto. Ze bestaan in verschillende vormen, materialen en kwaliteit. Ik spreek niet echt een voorkeur uit aangezien het afhankelijk is van situatie tot situatie. Is het de bedoeling dat de bench makkelijk in en uit de auto kan? Kies dan bijvoorbeeld voor een Skudo. Stevig plastic materiaal maar licht! Mag de bench in de auto blijven staan en heb je ruimte genoeg in de wagen? Kies dan eerder voor een extra stevige maar zware aluminium bench.

Wij hebben verschillende formaten in de winkel staan. Deze kan je altijd passen in de auto!

Trixie Autobench

 

Tips en trucs om het reizen met de hond te vergemakkelijken

Reizen met een hond in de auto kan een leuke ervaring zijn voor iedereen, maar er zijn toch ook een aantal punten waar je beter aan denkt om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen. Daarom nog heel kort enkele tips!

Af en toe pauzeren om de hond zijn gang te laten gaan

Zelfs als uw huisdier al getraind is, is het een goed idee om af en toe te pauzeren zodat hij zijn behoefte kan doen of eens kan bewegen. Zo blijft hij comfortabel en gelukkig tijdens de reis en moeten jullie zich geen zorgen maken over ongelukjes in de auto.

Eten en drinken

Nog twee basisbehoeftes: eten en drinken! Voorzie bij de stops voldoende water zodat je hond gehydrateerd blijft. In een auto met airco is er maar weinig risico op uitdroging maar hou bijvoorbeeld de temperatuur in de koffer toch in de gaten. Bij sommige auto's gaat de ventilatie niet tot in de koffer. Daarom kan de temperatuur voor- en achteraan verschillen.

Frisse lucht

Frisse lucht en de daarbij horende geuren: interessant en gezond! Probeer misschien om op gezette tijden een of twee ramen open te zetten. Ontsnappingsgevaar is er niet want jouw hond is vastgemaakt met het harnas!

Hond door ruit

Testrit

Voordat je aan de lange reis met uw harige vriend begint, zou ik toch al zeker één ritje gemaakt hebben met het harnas aan, in de autobench,… Zo kan hij/zij wennen aan situatie in de auto. Zie het als een generale repetitie. Op reis vertrekken is al spannend. Stel je voor dat de 'eerste keer' stress daarbovenop komt. Dus een kleine moeite maakt soms een groot verschil! Be prepared.

Extra accessoires voor een comfortabele reis

Voordat u uw hond meeneemt voor een autorit, zijn er enkele accessoires die uw reis comfortabeler kunnen maken. Zo kan een kauwsnack of speeltje helpen om uw huisdier bezig te houden. Zetelbescherming haalden we al eerder aan in dit artikel.

Hond op vakantie

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »