Mijn hond trekt aan de leiband: hoe op te lossen?
Vooraf
Onderzoek wijst uit: een hond die aan de leiband trekt tijdens wandelingen is één van de grootste frustraties bij hondenbaasjes. En de eigen ervaring in onze winkel bevestigt dit.
Slipketting, halsband, harnas, easy leader,… Velen claimen de wonderbaarlijke oplossing te zijn maar helaas is dit niet het geval. Natuurlijk… Sommige instrumenten werken zeker! Voor een aantal honden. Maar alles staat of valt met de manier waarop je traint.
Voor ik start met deze specifieke en vooral hondvriendelijke trainingsmethode, toch even duidelijk stellen: deze methode is volgens mij niet geschikt voor honden die aan de lijn trekken omdat ze bang zijn.
Daarom de startvraag: waarom trekt mijn hond aan de leiband? Wil je hond zo snel mogelijk een bepaald doel bereiken (snuffelen, markeren, hond/mens groeten,…) of… is je hond bang? Is je hond bang en wil hij/zij helemaal niet in het bos, langs de drukke weg of op de speelweide zijn? Wil hij/zij eigenlijk gewoon zo snel mogelijk weg? Analyseer dan waarom/waarvoor je hond bang is. Maar dit is een andere kwestie voor een ander blogbericht.
"Verwacht van deze methode niet dat je hond aan de voet zal wandelen of constant oogcontact met je zal houden. Voor een leuke en ontspannen wandeling is dat ook absoluut geen must. Echte ontspanning voor honden is vooral heel veel snuffelen."
Hoe denkt je hond?
Duuuuus... je hond trekt aan de leiband. En je hond doet dat om een bepaald doel te bereiken? Snuffelen aan die verlichtingspaal? Plassen tegen die boom? Een andere hond begroeten? De wandelaar besnuffelen die voorbij komt? Dan zal deze methode hoogstwaarschijnlijk werken. Dat deed ze absoluut tijdens de studie van de Noorse Hondentrainster Turid Rugaas, de ontwikkelaar van deze methode.
Tijdens haar studie werkte ze met 196 honden en hield ze 30 dagen bij hoeveel elke hond aan de leiband trok tijdens de wandeling. En met resultaat: op de eerste dag trok de hond gemiddeld 70 keer aan de leiband. Na 30 dagen 'training' (een zwaar woord voor deze methode) was dat nog één keer en dat voelde ze bijna niet. Het straffe van de methode: ze bekeek de grafieken van de verschillende honden en het waren bijna exacte kopieën van elkaar. Dus geen one-hit wonder.
Vrij kort door de bocht moet je de redenering van je hond zien als volgt: ‘Oh ik ruik iets, lijkt mij interessant. Oh héél interessant! Kom… Zo snel mogelijk naar die verlichtingspaal! Sneller! Baas, zo traag? Kom hup, sneller. Wel lastig, die gespannen leiband. Maar zo ben ik toch eindelijk bij die verlichtingspaal. Met veel moeite maar goed. Baas volgt! Dus als ik iets wil… dan trek ik mij er gewoon naar toe? Oké, das handig. Makkelijk. Dan onthouden we dit zo voor de toekomst!’.
Honden zijn sterk in linken leggen. En zo leer je op een onbewuste manier aan je hond dat hij/zij het doel bereikt, als er maar genoeg getrokken wordt aan de leiband. En dat willen we dus net niet... :-)
De methode
Heel kort samengevat werkt deze methode als volgt:
- Wanneer er druk op de leiband komt, METEEN stoppen.
- Wachten en geef na maximum een 2-tal seconden een aangeleerd signaal.
- Als de hond reageert op het signaal, beloon hem/haar.
- Ga even de andere richting uit, weg van de verleiding.
- Doorgaan zonder trekken? Belonen!
- Draai weer om en ga door met de initiële wandeling.
- Indien nodig herhalen.
Een belangrijke start is jouw eigen mindset: wees rustig, voorbereid, helder denkend en zelfzeker. Dit is essentieel! Waarom? je hond gaat leren om aan de leiband te wandelen zonder te trekken. Jij gaat hem/haar hierin begeleiden door duidelijk te communiceren en waar nodig te anticiperen. Zo kan je de situatie duidelijk analyseren als het bijvoorbeeld even niet loopt zoals je wil. En wees gewoon zelfzeker.
Uiteindelijk maakt het weinig uit als het eens niet loopt zoals het zou moeten. Het is een proces met levende wezens. Wat maakt het bijvoorbeeld uit wat andere mensen denken? Sommige mensen schamen zich omdat hun hond zich niet perfect gedraagt. Schaamtegevoel neemt het helaas over van het rationele denken en het proberen begrijpen waarom je hond het doet. En zo drijf je af van de essentie: je hond begrijpen waarom hij/zij iets doet. Niemand gedraagt zich perfect. Verwacht het dus ook niet van je hond. Jij doet de moeite om te wandelen met je hond, ookal verloopt het wat moeilijk. Jij doet de moeite om aan de moeilijke punten te werken. En zo jullie relatie nog te versterken. Goed bezig, toch?
Tip bij de eerste stappen: train niet langer dan 10 tot 15 minuten. Zo is de focus optimaal!
Wat heb je nodig?
Een leiband of lange lijn. Bij voorkeur een langere leiband dan 150 cm. Alles is natuurlijk afhankelijk van waar je meestal gaat wandelen met je hond. In een drukke stad is het moeilijk (en meestal onveilig) om je hond twee, drie, vijf of zelfs tien meter lijn te geven. Woon je op het platteland, dan is dat iets makkelijker. Het gebruik van een rollijn (vb. Flexi) raadt deze methode af. Waarom? Je wilt je hond leren dat er niet gewandeld wordt als er spanning op de leiband staat. Maar bij het rolsysteem van bv. een Flexi is het quasi onmogelijk om GEEN spanning op de lijn te plaatsen. Vandaar...
Verder raden we een Y-harnas aan. Dit is het meest comfortabele voor je hond. Als er druk op de leiband komt, dan vangt de hond dit op met de borst. Zo is er geen kans op een overbelaste nek. Ik zeg specifiek een Y-harnas zoals op de foto. Waarom? Vormen zoals de gekende Julius K9-harnassen zetten ook druk op de schouders. Deze kunnen overbelast worden en overbelaste gewrichten bij een hond willen we absoluut vermijden.
Trainingssnoep of het favoriete speelgoed als je hond geen interesse toont in snoep. We hebben in ons assortiment voor ieder wat wils: beloningssnoep op basis van kip, rund, kalkoen, eend, lam, zalm,... We kunnen dus ook de honden helpen die last hebben van een bepaalde voedselallergie. Heeft je hond last van een soortgelijke allergie? Dan hebben we al een gefilterde selectie die zeker geschikt is voor je hond! Je moet alleen weten aan welke specifieke eiwitbron je hond allergisch is.
We gaan van start!
Stap 1:
Leer je hond een eenvoudig signaal dat je op ieder moment kan gebruiken om de aandacht van je hond te trekken én te hebben. Klikgeluid met de tong, een bepaalde woord zoals 'kom' of 'dicht',...
Dit valt makkelijk aan te leren: ga trainen op een neutrale plaats met zo weinig mogelijk afleiding. Of een plaats waaraan je hond al goed gewend is bv. de eigen tuin. Zolang er maar niet te veel afleiding is. Maak het signaal. Van zodra je hond reactie toont, zo snel mogelijk belonen. Herhaal dit tot je hond het signaal gekoppeld heeft aan iets positiefs. Dit kan vrij snel gaan!
Denkwijze hond: ‘Oké, als ik reageer op het signaal dan krijg ik een beloning!’
Stap 2:
Blijf op die zelfde plek. Geef het aangeleerd signaal en zet een paar stappen weg van je hond. Als hij/zij jou volgt (en dat zal hij/zij normaal doen aangezien ze weten dat er iets leuks komt), opnieuw meteen belonen.
Denkwijze hond: ‘Oké, als ik reageer op het signaal en ik volg mijn baasje dan krijg ik een beloning!’
Stap 3:
Eigenlijk een herhaling van stap 2 maar je zet na die stappen ook nog een aantal stappen in een andere richting. Bijvoorbeeld: bij stap 2 zet je er al een 4-tal naar achter maar je gaat er nu ook nog een 5-tal zijwaarts. (Je moet deze stappen niet echt tellen, het is eerder een indicatie. Ga gewoon niet te ver weg van je hond zodat er hij/zij niet gefrustreerd wordt omdat het te moeilijk is.
Denkwijze hond: ‘Oké, baasje is wat verder weg maar als ik hem volg, dan krijg ik een beloning!’
Stap 4:
Herhaal stap 3 maar nu met leiband. Let op: er mag geen druk op de leiband gezet worden. Van zodra er druk komt op de leiband: stoppen.
Denkwijze hond: ‘Als ik mijn baasje volg en de leiband is niet gespannen, dan krijg ik een beloning!’
Stap 5
Bouw geleidelijk aan de moeilijkheidsgraad op door meer afleidingen in de oefening te stoppen of op een andere locatie te oefenen. Afleidingen kunnen zijn: bomen, auto’s, fietsers, andere dieren, voetballende kinderen,… je hond heeft dus geleerd om aan een doorhangende lijn te lopen in verschillende omgevingen. Er zal waarschijnlijk nog getrokken worden aan de leiband. Stop dan meteen en geef het signaal. Je hebt de aandacht van je hond en hij/zij komt naar je toe. Belonen. Ga dan heel even de andere (afleidingsvrije) richting uit (5 - 10 meter). Beloon je hond als de leiband soepel blijft en draai terug om de initiële verder te zetten. Vanaf hier kan je verder uitbouwen qua tijd en omgevingen.
Als je hond aan een verleiding heeft leren weerstaan, beloon hem dan vocaal en/of met snoep. Zie je dat je hond het moeilijk zal hebben met te weerstaan, geef dan het aangeleerd signaal zodat je de aandacht hebt. Anticiperen is key! Zie je een voorbijganger in de verte, zie je een andere hond, zie je een andere vorm van afleiding? Hou je hond extra in de gaten en van zodra hij/zij de intentie toont van te gaan trekken aan de leiband, maak het signaal. Als alles goed gaat heb je meteen de aandacht.
Denkwijze hond: ‘Oh ik wil graag snuffelen aan die boom! Maar mijn baasje maakt een signaal dus als ik rustig blijf, krijg ik de beloning?’
Stap 6
Je hond kan (af en toe) wandelen zonder trekken en reageert op jouw signaal? Bouw dan het geven van snoepbeloningen af. Je kan natuurlijk nog elke keer vocaal belonen. Maar bouw de snoepjes af en zorg ervoor dat je hond er geen systeem meer in ziet. Bijvoorbeeld: één keer wel, drie keer niet, twee keer wel,…
Conclusie
Leer je hond de link leggen dat het de moeite loont en leuker wandelen is wanneer er niet aan de leiband wordt getrokken. Honden zijn slim genoeg om dit (snel) te begrijpen.
Ja, het vraagt een extra inspanning. Maar na een aantal dagen enkele trainingsmomenten van 15 minuten in te leggen, zal je al merkbaar beterschap zien. En zie het zo: als investering een aantal dagen trainen (in korte sessies) om er achteraf het volledig hondenleven de vruchten van te plukken is een mooie deal, toch?
‘De definitie van waanzin is telkens hetzelfde doen, maar een andere uitkomst verwachten.’
Extra tip bij de start van een wandeling: zorg ervoor dat je hond zo rustig mogelijk aan de wandeling begint. Ja, het is leuk om je hond zo blij te zien. Maar je hond extra nerveus maken met ‘gaan we wandelen?!’, ‘ben je klaar om te wandelen?’ is gewoon geen goed idee.
Als je hiermee aan de slag gaat, alle succes gewenst! En als je meer wilt leren over deze methode, dan kan je het boekje ‘Help mijn hond trekt’ van Turid Rugaas kopen. Leest vlot en met 64 pagina’s valt de dikte ook wel mee.
Bron: ‘Help mijn hond trekt’ van Turid Rugaas.
Reacties
Door Yannick, 24 februari 2023
Heel duidelijke en uitgebreide uitleg!
Wordt hier zeker toegepast op onze hond.
Meer van dit!