Gratis verzending vanaf 50 euro
Persoonlijk advies
Unieke selectie producten
0
0
Review Logo4.8/5 @ Trustpilot

Door Thomas Nachtergaele, 27 april 2022

Mijn kip legt geen eieren meer? De oorzaken en de oplossingen!

Als we het hebben over kippen en hun eierproductie, dan is er één gouden regel: een kip die zich niet goed voelt, legt geen eitjes. Nu is de vraag: waarom voelt de kip zich niet goed? Ik som enkele oorzaken op en geef meteen een oplossing!

1. Winterseizoen

Het is volkomen normaal dat kippen eens geen eieren leggen tijdens de meest donkere periode van het jaar. Dit heeft te maken met het tekort aan daglicht. Eens de zon terug wat langer schijnt, is je kip 'back in business' en kan je terug eieren rapen. Geen paniek!

2. (Bloed) luizen, vlooien, ...

Een vaak voorkomend probleem is de aanwezigheid van insecten in het kippenhok. De insecten springen over op de kip, ze geraakt geïrriteerd door de beestjes en valt zo uit haar dagelijkse routine. Je kan zowel preventief als actief ongewenste insecten in het kippenhok bestrijden met deze producten

Omdat vooral bloedluizen een vaak voorkomend en zeer ernstig probleem zijn, heb ik een blogartikel geschreven over deze insecten en hoe ze te bestrijden. Dit is de link naar het artikel.

Om ongewenste insecten in je hok te vermijden kan je preventief tabakstelen in de legnesten of op de bodem leggen. De meeste insecten haten de geur van tabakstelen en blijven er zo ver mogelijk vandaan.

3. Stress

Kippen kunnen uit de leg gaan door stress (vb. andere omgeving, nieuw hok, andere voeding, lawaaihinder, werken in de tuin, …). Het is dan gewoon een kwestie van tijd tot dat ze terug eieren leggen.

4. Verloren leggen

Dit klinkt misschien belachelijk, maar het kan dat je de gelegde eieren gewoon niet terugvindt. Normaal heeft een kip altijd een vaste plaats waar ze haar eieren legt zoals bijvoorbeeld in een legnest. Helaas durven kippen eens afwijken van deze gewoonte.

Verloren gelegde eieren

Ga dus goed op zoek naar eieren. Kijk in verborgen hoekjes, tussen struiken, rond bomen,... Misschien tref je ze daar wel aan. Als dit het geval is, dan is het mysterie opgelost en moet je de kip(pen) gewoon terug naar hun legnest lokken.

Dit doe je door een levensecht kalkei in het nest te leggen. Instinctief gaat de kip zich hierdoor aangetrokken voelen en haar eieren bij het valse ei leggen. 

5. Eieren worden opgegeten

Kippen durven wel eens hun eieren opeten. Men vindt hier niets van terug, ook geen eierschalen (die eten ze ook op tot de laatste splinter!). Je kan je kippen hierop testen door er een echt ei een 3-tal dagen te laten liggen. Is het ei dan weg? Dan pikt er ongetwijfeld één of meerdere kippen eieren.

Let op: ook andere dieren durven wel eieren komen weghalen zoals roofvogels, kraaien, eksters, ratten , marters, egels,…Heb je hier last van? Edialux Garden Protector houdt deze dieren op een veilige afstand.

Edialux Garden Protector6 . Rui

Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst,  gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen.

Geduld hebben is de boodschap!

7. Ouderdom

In het algemeen leggen kippen het best tijdens de eerste 2 levensjaren. Vanaf het 3de jaar kan de leg wat verminderen, maar meestal blijven legkippen regelmatig eieren leggen tot een leeftijd van 5 à 6 jaar. Daarna beslissen ze zelf over hun pensioen.

Zijn jouw kippen te oud? Nieuwe legkippen (± 18 weken oud) kan je bij ons verkrijgen. Je kan kiezen uit bruine, zwarte of witte leghennen. De kippen zijn enkel te verkrijgen op bestelling!

8. Medische oorzaak

Kippen kunnen uitzonderlijk aan legnood (buikleg) lijden. Specifiek wil dit zeggen dat er een ei vast zit in de eileider of dat de kip met een dubbel of kapot ei opzit. Meestal komt dit voor bij jonge, pas beginnende legkippen. Meestal is dit ongemak te herkennen doordat de kip ingetrokken zit, en probeert te persen. Best kan men deze kip apart en warm (30°-35°) zetten en kan je de kip soms helpen door in haar aars enkele druppels slaolie te druppelen.

Reacties

 • Door Thomas Nachtergaele, 30 oktober 2023

  Dag Rinus, een kip legt elke 26 uur een ei. Misschien gaat er eentje verkeerd leggen of pikt het een ander ei op. Kan meerdere oorzaken hebben: afhankelijk van de situatie en gezondheid van de kip!

 • Door Thomas Nachtergaele, 30 oktober 2023

  Zou toch echt één van bovenstaande oorzaken moeten hebben. Waarschijnlijk ligt dit nu aan dagen met minder zonlicht!

 • Door M j Jongmans, 28 oktober 2023

  Ik heb sinds 8juli 2023 nieuwe kippen van de acht heb ik er nog maar 6 over .maar ik in totaal maar 5 eieren en nu niet meer Weten jullie r raad Want dit heb ik in Al die jaren nog nooit meegemaakt met vriendelyke groet Rinus...

 • Door M.L.Mulders, 30 augustus 2023

  Ik heb 6 Serama kipjes leggen ook ineens al maanden geen eieren meer..
  Zijn nu 2 jaar is nog erg jong om niet meer te leggen. Dit nog nooit meegemaakt. Ze hebben altijd gelegd.

 • Door Maria, 24 augustus 2023

  Mijn kip was Kroos en ging broeden gedaan wanmeer kan ze dat nieuwe gaan leggen,
  Ik bedoelde ei leggen groetjes maria

 • Door Thomas Nachtergaele, 1 augustus 2023

  @Depreeuw Eric: Het is wel heel opvallend dat ze alle drie gestopt zijn met leggen... Dan moet er toch een andere reden voor zijn. Op verkeerde plaats leggen, ongedierte in het hok, andere dieren die de eieren stelen,... Er moe...

 • Door Depreeuw Eric, 1 augustus 2023

  3 Jonge kippen. Na 14 dagen kwam de leg op gang maar na 6 weken zijn ze alle drie gestopt met leggen, geen enkel ei meer, al 2 maanden. Nog nooit meegemaakt….

 • Door rudolf witters, 21 juli 2023

  Interessant om te lezen! Ik heb de oorzaak van mijn kippen probleem gevonden! Dank U!

Laat een reactie achter

Comment form - Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »